PrzezRedakcja / DietaKuchnie świata / 0 komentarze/y

Kuchnia francuska w pigułce

Jest znana i ceniona na całym świecie. Korzystająca ze świeżych produktów, różnorodna i elegancka – taka jest kuchnia francuska. Jej wpływy widoczne są również w innych częściach Europy, bo też fascynacja francuską kulturą i sztuką kulinarną od zawsze była wysoka. 

Kuchnia francuska to z jednej strony drogie i wykwintne dania serwowane przez mistrzów w renomowanych restauracjach, z drugiej zaś – dania proste, lekkie i zdrowe, które każdy kucharz – amator może przyrządzić we własnym domu.

Kuchnia francuska to przede wszystkim szeroki asortyment przystawek, które poprzedzają właściwy obiad. Choć Francuzi nie traktują zupy jako dania obowiązującego przy każdym obiedzie, francuska zupa cebulowa stała się potrawą dobrze znaną na całym świecie.
Kuchnia francuska to również mnóstwo warzyw oraz zdrowych ryb. Szczególnym powodzeniem ryby oraz owoce morza cieszą się w południowej części tego kraju, choć owoce morza często bywają składnikiem sałatek serwowanych w innych regionach Francji.

Znane i cenione na całym świecie są francuskie przyprawy i zioła. Warto pamiętać, że Francja to ojczyzna licznych sosów sałatkowych oraz tak popularnej na naszych stołach musztardy.
Innym znanym produktem są francuskie wina. Francuzi cenią sobie nie tylko ich smak, ale i ich korzystny wpływ na zdrowie. Lampka wina podawana jest tu zarówno do obiady, jak i do romantycznej kolacji przy świecach.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *